Saturday, November 19, 2011

I like my age!

Aku sudah tua, tetapi selalu saja dianggap muda oleh orang yang ternampak/terserempak dan mengenali. Maybe coz I got babyface look. erk..:p Orang selalu saja kata aku berumur 17/18 and even worst 15 tahun...FADE UP!!!!! Aku suka orang panggil aku kakak, because yes I am older than you!
btw, here are some pics that I do love to kept telling 2 myself, that this style is more matured and covered. :)
 Sewaktu majlis pernikahan anak buah ku....(see, how old I am...)

 In my whole life,....ever....nobody says that I am getting 30..NOBODY. I always got the same assumption and same question..How's your SPM? PMR? Come on..I am graduated long time ago....I am employed at Ministry before...I am employed for Immigration task under T.C before....I am older than you!! I am happy with my age sistah...There are so many obstacles stumbling roughly and turn my life upside down resulted from my life experience..and that is why I love my age.


Wallahualam....

Saturday, November 12, 2011

Judgement

Dear readers

I am very sad of myself because during judgment day of my contest some of the fashionista bloggers does not exist?anymore. I admit maybe they are tired of waiting..tick tock tick tock and change URL..and...bored and bla-bla.....but I have my own problems. And what so surprised...some of my contestant already boom! from nerdy to gorgeous.plus from single to being married..from 2 become 4 in their family.....MasyaAllah!!How late I am..:'o

and guess what..I have selected the winners. Thanks for your loyalty!

the Winners for MUSLIMAH BERGAYA Contest...................is


Miss Pika, I mailed you and hope that u'll respond back shortly.

All contestant, don't be sad/disappointed... all of you still got a chances to work with me one day. InsyaAllah

Thanks

Finally heal

Assalamualaikum all

I am sorry for not keeping you updated..plus..there is no posting since February 2011..Almost a year.
I promise to commit on my contest.
currently, busy re-arrange my life schedule and want to appoint the winner of muslimah contest..InsyaAllah...

Wednesday, February 23, 2011

Selamat Datang Dunia Tak Percaya

Assalamualaikum

Kepada semua pembaca, maaf kan aku..maafkan....Aku akan berbelog semula dalam masa yang aku nyatakan kelak. dan Pertandingan Gaya Muslimah akan di lanjutkan sehingga ke tarikh yang akan aku beritahu kelak.. 12.19 pagi.. Hati aku telah hancur dan mahu recover semula. Maafkan aku ya...
Sehingga jumpa lain kali, InsyaAllah

Thursday, February 17, 2011

Aku, ""aku ""dan Aku..(Me, ""myself"" and I)


Assalamualaikum.. Aku akan berbual kosong dan panjang dan berehat untuk beberapa minggu sebelum berbelog semula. Kalau kamu, kamu dan kamu bernadi, silakan baca..
Pernah bukan..kita rasa ada hari paling malang dalam diri kita. Pernah bukan, saat kita rasa mahu menangis, tetapi tidak terlontar itu semua.  Pernah bukan, kita menjauh dari diri kita dan sentiasa melabel bodoh pada diri sendiri walhal Allah telah memberikan sesuatu yang hebat dibelakang kita pasti.. Aku, aku dan aku…begitu dan begitu? Biar..Biarkan…syukur itu perlu ada. Biar fakta yang merungkai syukur kita,,nanti tiap kali aku terbaca, mungkin aku tidak rasa seperti mahu terjun longkang lagi..Berbau basi dan tak dihargai..

Beberapa fakta tentang aku.
1-   PERSONA adalah perniagaan aku – (fotografi, mekap, dan juga pengacaraan). Boleh hubungi aku di alamat email yang diberi.
2-   Ya..Aku sangat sihat dan normal. Mungkin Nampak kecil dan muka budak-budak. Kalau jalan dengan adik yang beza 8 tahun, pasti orang kata aku ini adik dia? Student aku pun dulu selalu tak perasankan aku. Hempuk sedas!
3-   Majlis gala bersama Menteri? Ya..pernah beberapa kali. Kalau di Universiti dulu, seringkali.
4-   Tidur adalah priority… Aku sanggup lupakan makan demi tidur.
5-   Kartun? Ya,,aku sangat suka..sampai boleh dijilidkan..(orang terdekat pernah baca kartun2 aku)
6-   Sedang menyambung pengajian. Setahun lagi, TAMAT Penyiksaan.
7-   Aku pergi kerja naik motor. Sebab aku tak suka kesesakan lalulintas. Naik motor pergi tempat kerja 30 minit saja. (Maaf Mr. Black, anda akan digunakan waktu berjalan jauh saja!)
8-   Suka berkembara menunggang Mr. Black kecil…
9-   Pernah melukis mural dibeberapa buah tadika, sekolah dan universiti. Masuk pertandinagn melukis peringkat Kebangsaan.
10-Cukuplah sepuluh fakta si LIBRA!- ouh lupa! dulu aku pernah join band masa tingkatan lima dan selalu pergi gigs. Waktu itu dress up memang hodoh gila!

Monday, February 14, 2011

Mohon readers to Vote ME

Cara-cara:
1- Kena Like dulu page Orange Photography
2- 'Like' gambar saya ya! saya pertaruhkan gambar ini..:D



Terima kasih daun keladi, Kalau senang please 'LIKE' me...:)

Atau datang terus ke page tu dkt sini

Saturday, February 12, 2011

Black, White n Green Mode


Assalamualaikum semua!
Solekan sedikit berat sebab malam.....
Semuanya mix& match...
3 layer shawl....dengan sepasang kurung lama berlengan puff....





Pink Mode


Assalamualaikum semua!!
Hari cuti untuk bercuti ya..tenangkan fikiran dan manjakan diri. Hari ini telah temani DramaQueen untuk bazaar PreloveSale di Dataran Jam, Shah Alam. Plus, PERSONA bergaya luar dari biasa untuk photoshoot bagi Project X Annas Easkey. (Bakat muda yang sangat menyerlah dalam bidang photography). Tema Project X adalah putih dan sedihnya, gambar untuk dipertaruhkan tiada yang kick untuk Annas. 

Lokasi: Taman Anggerik, Shah Alam
Lokasi ini terletak di laluan pejalan kaki , berdepan dengan Plaza Shah Alam Sentral, dan berdekatan dengan SACC Mall.


Baju yang digayakan adalah baju yang dijahit oleh Emak, berlengankan puff. Tetapi demi tema Annas, sarungkan cardigan berlengan puff. Selendang merah jambu diperbuat daripada material Chiffon dan skirt labuh bewarna Ungu menjadi penghias diri. 

Kasut? Jenama VINCCI.. Dalam kasut, ada warna hijau dan sangat meyukainya! (**,)
 (Kelakar je main nyorok2 )

Sekian…salam ukhuwah , salam muhibah..Terima kasih pada yang follow ya! Akan terjah blog semua dalam sedikit masa lagi! JANJI!!!


Thursday, February 10, 2011

PERSONA Shawl


Assalamualaikum semua!!

Lama sangat tak update blog. Kesibukan melanda..Maklumlah, Umur makin lama makin tua, tak terkejar nak buat semua dalam satu masa. Allah Maha Tahu, Lalu diciptakanNYA masa 24 jam sehari. Panjang kan


Lokasi: Tasik tanjung Labuh, Batu Pahat
Menggayakan baju kurung kain cotton dan selendang material chiffon. Sangat suka hijau!!
Menggayakan cardigan puff dan shawl daripada “PERSONA Shawl”…nanti silalah like dekat facebook! Dan kalau suka boleh beli ya!



Biarkan gambar memainkan peranannya..PEACE! (Muka sangat tak menjadi sebab silau. Teruk silau mata i...=(

PSStt...Kalau nampak muka ini di Facebook dengan tagline PERSONA Shawl, silalah beli ya! n like =) thanks semua!! Rasanya checkers dan crumple shawl masih mendapat tempat dihati remaja kan? Ayuh! membeli dan bergaya..:D

Sunday, January 30, 2011

Langkawi mariii.....

Assalamualaikum
Maaf semua lama sangat tak update sebarang berita sebab busy gilerkh sangat plus Harddisk rosak!! Tension ouh!! Demi untuk mengaupdate entri, pegi stalk balik Friendster yang bersawang tu..and fall in love again. Macam nak deactivate FB..FB tak meningkatkan produktiviti kalo selalu time kerja, asik nak mengadap saja!! (itu pandangan peribadi lah, takde kena mengena dengan yang hidup atau mati)
Okey, Edisi travel kali ini pergi bercuti ke Pulau Langkawi. Masa itu time belajar dan saja hadkan bajet. Tak akan bawak duit lebih2, dan pandai2lah nak hidup. Namanya Edisi Travel Kamikaze! Cik P dan seorang kawan baik dari U yang sama, telah menjejakkan kaki ke Pulau Langkawi. Tanpa dirancang, tanpa diduga, main redah aje. Anda semua boleh jelah pergi Pulau Langkawi dengan hanya berbekalkan RM200 tak lebih! Tapi kena baca dulu macamana kami boleh harung semua tu.

(Me and MY Adventure Buddy:: December 2007)

Tiket untuk ke Kedah lebih kurang RM45 dan memakan masa selama 6 jam.  Masa tu kami gerak jam 12.00malam. Bas tu sampi kedah je, sebab nak cari yang direct ke Kuala Perlis tak ada. Kemudian dalam jam 6.30 pagi tu, kami diturunkan ke Stesen bas lain sebab pakcik tu tak bawak sampai Kuala Perlis. Dengan inisiatif, gapai2 la tangan tahan2 bas lain. Nasib baik ada Pakcik bas baik hati dan tumpangkan kami kesana. Tung-tang tung tang sampai di Kuala Perlis jam 7.00 pagi dan kami terus cari tiket ke Pulau Langkawi. Tambang feri RM 18.
(RM45/day)

Sampai memang excited habis!! Siap terhungga2 kat situ sambil buat muka takjub! Nak pusing satu langkawi memang la tak larat kalau berjalan. Akhirnya kami sewa moto kapcai dan helmet tak siap tu. Bayangkan lah, kalau ambil scooter harga RM50, kalau Motor kapcai RM45. Tak paham aku dengan kadar sewaan kat situ. Kebetulan time tu masa LIMA. (Pertunjukan kapal terbang lah plus jet2 dari luar Negara). Maka dengan rendah hati, sewa la kapcai tu demi penjimatan.

Lokasi Pertama adalah pergi ke merata tempat. Sebab macam hairan la tak pernah sampai sini. Plus, unfamiliar with the land structure. Hehehe3. Langkawi memang banyak tempat bersejarah!
                                                      (Makam Mahsuri)
(Beras Terbakar)


(Bukit Bendera)

Sedar atau tak, waktu dah menjengah ke malam. Kami decide tidur kat masjid! Sebab fikir pasal bajet. Waktu LIMA, biasalah, flat rate semua naik dari harga sebenar secara berganda. Sebenarnya duit ade waktu tu, tapi fikir nak adventure punya pasal, sanggup membahayakan diri. Umph..yang penting doa tu ..solat pun jangan tinggal!

(Airport Langkawi: LIMA sedang berlangsung)

Oleh kerana dek kecuakan kami,(masa dalam amsjid tu gelap ouh..plus dengar ade bunyi orang berjalan-jalan sekitar masjid) terpaksa la kami caucin dari situ. Yang hairannya, kami nk tidur Balai Polis aje, tapi naseeeb..Balai Polis pun kami tak jumpa. Mungkin masa tu tengah malam, mata pulak kabur2. Lepastu dengan selamba redah, terus jer masuk Hospital, and directly enter Wad bersalin. Pastu tidur dalam surau kat wad tu. Masa tu Allah nak selamatkan kami, JAGA /Guards janya mampu pandang aje. Sebab maybe Cik P usha dia elok2 kot tanya ada surau ke tidak.
Nak dijadikan cerita, Helmet memang penuh air hujan sebab malam tu hujan lebat! Apalagi, terus pakai plastic kat kepala and then baru sarung helmet. Topi keledar tu penting kengkawan oi! Pastu penjelajahan diteruskan lagi. (Maaf, gambar-gambar lama tak dijumpai)
(Nampak plastik dekat kepala?? Sebab basah helmet tu, dok bertakung air hujan)

Kemudian ini adalah masjid Arau. Tertidur kat situ samapi petang sebab kiteorang terlepas tiket keretapi pkl 2 kalau tak silap. Tunggu la kami sehingga tertidur kat masjid sampi jam 5/6 petang baru ada...dan pulang ke KL dengan memori sepanjang zaman ini. (tu pasal boleh cerita balik ni :D)
(Masjid Arau Perlis)


(Dalam ketapi, heading back to KL)


Thanks everyone to scroll till last episodes :p

Thursday, January 27, 2011

Shoe Addicted!

Assalamualikum All.
Dear all readers, I am very sorry because not updating a fashion style lately on my blog. I’ve shift my career to international company plus  I’ve lost my data in external hard disk. Its all corrupted! –hell yeah:: Technology cannot be trusted:: To calm myself, here is sneak peak about some items that I found out to be cool and stylish. Thought to buying this   someday, InshaAllah. (After gaji masuk :D) This can be reviewed from Forever 21 shoppe. Happy reading girls J
Bootie? U’ll look different and people will stare much at your fashion style. This is Studded Accentds from Forever 21.
Whoa...Leatherette dress shoe ladies...I’m in love oii...:)
Whoa...Leatherette dress shoe ladies...I’m in love oii...:)
It’s too perfect for winter with this leatherette finish and mock stacked wooden heel..
Chick leatherette bootie with folded cuff. Beautiful isn’t ?
V-shaped shoes that I can’t control myself from seeing it! Stiletto heel is timeless fashion.

That’s all for now..daaa....

Sunday, January 16, 2011

Chocolate favourites

Assalamualaikum semua
Pakaian Pejabat/Office Atiire
Lokasi: Sight Seeing Bird Migrate, Pullman, Putrajaya
Cik P ni berkerja dengan Kerajaan, jadi tak boleh nak pakai seluar. Wajib berbaju kurung.

Kenapa setiap kali office attire Cik P mengenakan warna coklat sahaja ya? Sebab…Cik P tak ada pun koleksi baju kemeja. Yang ada lima koleksi blazer/coat. Sekarang meeting, tak mainlah blazer, bertukar ke Pashmina pula...:p


Baju ini Cik P beli semata-mata untuk temuduga Pembaca Berita dan Pengacara TV. Jenama AGENDA. Kasut Pula, TSC
Tudung mestilah bewarna coklat juga. Me and brown macam soulmateJ

Masa buat shooting ini, ramai orang dibelakang sebab menyaksikan panorama burung bermain air. Lokasi ini di Tasik Pullman, Putrajaya dimana banyak burung-burung yang bukan dating dari Malaysia. Spesies mungkin sama tapi dating dalam keadaan berbeza. Bangau yang ada tu, bukan bangau Malaysia. Saiznya tersangat besar!

Sampai disini dulu..Terima kasih scroll hingga akhirJ

Johor-Pahang

Assalamualaikum semua..
Contest PERSONA Muslimah Bergaya masih hangat sekarang! Cepat-cepat mari bersama-sama masuk pertandingan iniJ tak rugi…
Mesti semua orang sangka Cik PERSONA ni hanya tahu memodellingkan diri saja kan? Selain beremcee, dan berfotografi?? Cik P (PERSONA) pun suka travel juga, terutamanya dengan menaiki motorsikal. Dulu sebelum ada kereta (membeli kereta setelah dua tahun bekerja), Cik P hanya menggunakan motor sahaja. Biasalah, kalau kita belum mampu, kita guna motor sahaja. Dari zaman sekolah, Universiti, bekerja, motor tu kiranya macam pengangkutan yang penting lah. Cik P tak suka pengangkutan awam sebab:
1-Tak suka menunggu
2-Kalau naik bas/train, pening-pening. Kemudian tak sampai 10 minit nak muntah. Jadi, terpaksalah kalau lokasi itu dekat atau tersangat jauh, kena menunggang motor.
Menunggang motor ni banyak kebaikannya. Kita boleh jadi lebih waspada dan berani. Tak percaya, Tanya semua minah motor yang ada. Sifat mereka biasanya lebih AWAS. Adik-adik cik P pun boleh tahan juga. Kedua-dua mereka menunggang motor dari Johor ke Kuala Lumpur. Adik di Uitm menggunakan Scooter Nuovo 135 lc. Adik lagi seorang tu, YAMAHA lagenda. Tapi tak boleh nak lawan cik P la, sebab cik P ni, dari Johor ke Kuala Lumpur pernah, Johor ke Pahang pun pernah. Rekod Cik P belum di pecahkan lagi!
Berbalik pada Agenda Utama cik P, Edisi Travel kali ini, membawa anda ke Negeri Pahang. Negeri yang paling luas di Malaysia, dan kaya dengan Flora dan Fauna. Alhamdulillah, Cik P dapat belajar disana, maka bermula lah era menjelajah menggunakan motorsikal. Tahun 2005-2008, cik P menggunakan motorsikal YAMAHA SS 110. Asap dia….satu kampus akan gelakkan sebab berkepul-kepul dan memenuhi ruangan maya..kemudian akhir sem tahun 2008, barulah beli YAMAHA EGO..scooter yang sangat sopan dan kena dengan penunggangnya. Jangan salah faham! Cik P tidak pernah ditemani sesiapa untuk menunggang motor kesana. Boleh Tanya pensyarah saya, kawan-kawan saya because I am the one and only ride from Johore to Pahang.
Sila lihat Peta. Ini adalah peta dari kampung halaman ke tempat pengajian.


(Benut to UiTM Jengka, Pahang. Kawasan bertanda X adalah tempat laluan Cik P)
Kalau Cik P kesana, hanya ambil masa 5 jam. Kalau orang lain, akan ambil masa 6 hingga 7 jam. Kenapa 5 jam??
1-I’ll never stop
2-Stop for Petrol only
3-Ride till the last meter shows on my scoot screen. 120km/j non-stop.
4-Cilok baik punya cilok..
Cik P akan lalu parit Karjo, senggarang, kemudia terus ke Prt. Yaani..kemudian masuk segamat. Ada segamat 1 dan segamat dua. Cari signboard Temerloh. Before that akan lalu Pekan gemas dulu. Pekan kecil yang sedikit pelik dari struktur lokasi bangunan. Kemudian akan lalu bera, Pahang…temerloh..dan akhir sekali kena melalui bebrapa felda sehingga sampai di UiTM. Sangat jauh owh! Masa itu pinggang sangat sakit  tetapi tekad didalam hati sangat kuat. Sepanjang pengajian, memang cik P akan menunggang motor sahaja. Balik kampong boleh tahan selalu..:) Petrol hanya isi penuh dalam tiga kali sahaja. Kali ke tiga, bila sampai di UiTM, mesti ada baki suku lagi.
Tempat-tempat yang menarik perhatian sepanjang perjalanan.
pic: google courtesy
1-Parit Karjo, Senggarang, Batu Pahat, Johor
Kebanyakan aktiviti masyarakat disini adalah bertani dan berniaga. Bagi penggemar kerepek, banyak kilang-kilang kerepek hasil daripada masyarakat disini. Kerepek orang batu pahat memang mendapat sambutan. Kalau tak percaya, waktu-waktu cuti awam, ramai rakyat singapura atau Kuala Lumpur akan turun kesini. Cik P maksudkan, kilang kerepek yang meliputi kesemua kawasan Batu Pahat. Samada Parit Raja, Parit yaani, Parit Kemang dan banyak lagi lokasinya!
2-Segamat satu/Segamat lama
Bandar segamat lama. Agak sibuk juga dengan aktiviti seharian masyarakatnya. Penduduk tidak terlalu padat.

pic:google courtesy

3-Segamat dua/ Segamat Baru
Lebih membangun berbanding Segamat lama. Ada sebuah menara jam kalau tak silap dan sebuah tugu durian. Tak lupa, disini juga terletak UiTM kampus Segamat.
pic:google courtesy

4-Pekan Gemas, sempadan Segamat dan Negeri Sembilan.
Pekan kecil yang unik. Ada laluan keretapi. Hijau dan mendamaikan

5-Felda Sungai Lui
Ada sebuah tugu, dan tempat ini dikatakan pernah dijajah Jepun. Cik P tak berapa pasti sebab hanya lalu ditempat itu. Banyak kawasan getah. Nak berhenti tidak mungkin, sebab Cik P fikir soal keselamatan. Lainlah kalau berteman. Kawasan ini sangat hijau, dan sunyi.
pic: google courtesy

6-Tasik Bera, Pahang
Tidak lalu tasik ini, sebab ini hanya melalui kawasan Bera sajaha.Mungkin penduduk sekitar tahu dimana lokasi tasik ini.
pic:google courtesy
7-Temerloh, Pahang
Sebuah daerah di Pahang yang kaya dengan masakan tempoyak dan ikan patin. Boleh lihat Sungai Pahang dikawasan ini. Daerah yang kaya dengan aktiviti perikanan sungai seperti ikan keli dan ikan patin. Banyak restoren disini, tetapi AWAS. Anda mungkin boleh dikenakan sehingga RM100 ke atas untuk sepotong ikan patin. Bergantung kepada kedai.Tidak semua kedai disana, mengambil kesempatan.
pic: google courtesy
8-Felda Jengka, Pahang
Negeri Pahang mempunyai banyak Felda. Felda jengka Pahang berkemungkinan Felda yang terbesar di Malaysia. Felda ini meliputi Felda Jengka 1 sehingga Felda Jengka 25. Cik P tidak pasti, Felda yang cik P lalui kerana waktu itu sudah lama. Tidak berapa ingat. Kiri kanan jalan adalah Kelapa sawit dan tumbuhan-tumbuhan. Masyarakatnya berniaga dan bertani. Mereka sangat mesra dan baik hati
Pakaian seorang penunggang Muslimah:
1-Topi keledar/helmet::WAJIB::
2-Knitted Glove/Sarung tangan berkait ::elakkan panas dan kulit gelap::
3-Kasut:owl skool converse::

Jemput tengok video Cik P semasa menunggang dari Johor-Pahang, Pahang ke K.L. Sila klik disini

 

Wednesday, January 12, 2011

CONTEST!!

Assalamualaikum semua.
PERSONA ingin menjemput semua muslimah di luar sana untuk sama-sama menyertai contest yang dianjurkan oleh PERSONA.
Syarat-syaratnya cukup mudah:
1-Letakkan banner pertandingan ni di blog kalian. Tak kisah lah di sidebar, di entri atau dimana-mana sahaja. Asalkan didalam blog.
2-kena follow blog PERSONA. Sharekan link PERSONA di Facebook masing-masing. WAJIB

3-Buat satu entri,letakkan gambar anda. (gambar penuh ya!)
4-Ceritakan sikit apa yang membuatkan anda istimewa? Kepandaian anda tang mana? (memasak/belajar/mempunyai kareer yang bagus/atau lain-lain yang dirasakan sesuai)

Hadiah:
1-Pemenang akan menerima hadiah eksklusif**(wallaweih, orang lain tak akan dapat hadiah macam ini)-MISTERI gift
2-Berpeluang shoot gambar dengan PERSONA. 10 gambar terbaik akan kami upload kan di internet.
3-Sesi Photoshoot akan mendapat sentuhan make-up percuma daripada PERSONA and team.:)
Pengadilan
*Berdasarkan gambar dan cerita yang menarik
::PERSONA akan terjah blog-blog kauorang!::
For Non-Malaysian readers, feel free to join my contest:
All you have to do is:
1-   Put the contest banner on your blog (in sidebar or entry:optional)
2-   Follow my blog and share this on facebook or twitter (if you have)
3-   Tell audience in your blog, which part you are brainy? (you have good career/cook very well/excellence in your study)

Prize:
*Mistery gift will be given and I bet it is worth!
Judgement:
I look for interesting story and pictures
::watch out! I’ll stalk your blog soon…:p )